Ulcerös kolit

För några år sedan stängde jag ner min hemsida/blogg om hur jag blev frisk från ulcerös kolit. Hemsidan/bloggen hade legat uppe i närmare sex års tid och jag kände att det var dags att gå vidare i livet. Det finns idag många fler, och bättre, ambassadörer än jag som lyfter fram olika miljöfaktorer som orsak bakom tarmproblem av det här slaget.

För er som undrar mår jag och min mage kanon och har gjort det sedan 2003 då jag ställde om till basallergikost. Jag hoppas att du som läser det här också hittar en lösning på eventuella magbesvär.

Lycka till med livet och hälsan!

/Annika

Tillägg, 2019
Jag skrev ett kompendium om hur jag blev frisk från ulcerös kolit för över tio år sedan och den cirkulerar fortfarande någonstans på nätet. Idag hade jag skrivit det på ett annat sätt. Här kommer några viktiga tillägg. NB. Jag har ingen medicinsk utbildning och tjänar inga pengar på det här.

 1. Över hundra personer har hört av sig till mig sedan jag laddade upp kompendiet på nätet. Majoriteten har blivit bättre eller helt bra efter att ha ställt om till basallergikost. Basallergikost är dock inte den enda orsaken till ulcerös kolit. För andra har det varit dålig tarmflora eller kriser som orsakat problemen. Det varierar från person till person.
 2. Flera personer har påpekat att jag har lagt alldeles för lite vikt vid känslor och kriser i boken. För dessa personer har känslor och kriser varit det främsta skälet till deras tarminflammationer.
 3. Det starkaste ämnet i naturen som motverkar inflammation är gurkmeja. Två forskningsstudier har visat att gurkmeja kan minska inflammation hos patienter med ulcerös kolit. Inga biverkningar har upptäckts. Bäst funkar malen gurkmeja som har hettats upp. Här kan du se en kort sammanfattning av studierna: https://nutritionfacts.org/video/striking-root-turmeric-curcumin-ulcerative-colitis/
 4. Det tar tid att lista ut vad som orsakar ens egen tarminflammation och att sedan läka och bli frisk. Ha kontakt med vården under tiden.
 5. Dålig tarmflora är en ganska vanlig orsak till olika magbesvär och även inflammerad tarm. En frisk tarmflora har flera hundra olika bakterier. Försvinner en del av dem blir tarmfloran svag. Den bästa metoden för att återställa tarmfloran som jag har hört talas om är donerad tarmflora/fekal transplantation som har bedrivits på Karolinska institutet under ett antal år. Vissa experimenterar även privat med detta. OM du får för dig att göra privata experiment med en egen donator så ska du se till att: 1. Donatorn är helt frisk och har perfekt fungerande tarm. 2. Donatorn har inte varit utomlands under minst ett halvår. 3. Donatorn har inte ätit antibiotika under minst ett halvår. 4. Donatorn har inte varit magsjuk under minst ett halvår. 5. Donatorn ska vara normalviktig (forskare misstänker att vissa former av övervikt kan orsakas av tarmfloran). Du kan naturligtvis vända dig till ett sjukhus som genomför den här typen av behandling. Här kan du läsa mer: https://fof.se/tidning/2011/7/artikel/donerat-bajs-ger-friska-tarmar

Med varma förhoppningar om att du som läser det här kommer att tillfriskna!

/Annika

3 tankar på “Ulcerös kolit

 1. Pingback: Tinas magmat » Tack och hej då till Annika och GAPS-bloggen!

 2. Hej Annika! Jag vill bara tacka och säga tack för hoppet och livet åter! Jag har läst din bok/kompendie och den/det är superinspirerande.

  Jag undrar om du har något recept/kur info eller liknande för att äta mat som bygger upp en tarmfloran och motverkar candida.

  Jag har nämnligen dålig koll då jag endast ätit ”vanlig” mat, nyfiken på nyheter. Med vänlig hälsning,

  • Hej Jonte! Kul att du är inspirerad!. Jag ska fundera på vad jag hört från personer som har blivit av med candida och mailar sedan över tips till dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s